De vraag van vandaag

Tsja, wat is dat nou weer: de vraag van vandaag. Op het Sancho forum wordt door mij iedere dinsdag de vraag van vandaag gesteld. Op die manier leren we elkaar beter kennen. De vragen zijn vaak gerelateerd aan naaien, want dat is onze gezamenlijke hobby. Maar ook andere onderwerpen passeren de revue.

Wat voor soort vragen zijn het zoal?

– Op welk project ben je het meest trots?

En alle clubleden van Sancho kunnen dan vertellen waar zij trots op zijn. De ene is trots op ‘een Oililly-like bloesje voor de jongste toen zij een jaar of zeven was. Dat is nu dus zo’n vijfentwintig jaar geleden’, de andere is trots op ‘de kleding voor de bruidsmeisjes voor het huwelijk van haar broer’. En weer anderen kunnen geen keuze maken, omdat ze wat ze maken allemaal even mooi vinden of omdat ze het allemaal even niet bijzonder vinden.

– Hoe oud is je naaischaar?

Sommige leden naaien pas een paar jaar. Andere leden naaien bijna hun hele leven. En dan varieert de leeftijd ook nog van mid twintig tot in de zeventig. En deze verschillen komen ook weer naar voren bij het beantwoorden van deze vraag. De jongste schaar was 3 weken geleden in het bezit gekomen als verjaardagscadeau. Terwijl er ook veel scharen meer dan 20 jaar in het bezit zijn. En daar blijft het niet bij. Veel leden schrijven enthousiast op hoe ze aan de schaar gekomen zijn en wat voor een schaar het is. Door dit soort informatie wordt er ook veel kennis over fijne en minder fijne scharen uitgewisseld. Al blijft ook hiervoor gelden dat smaken verschillen.

– Wat doe je met restjes stof?

Hier kwamen allerlei tips naar boven hoe alle leden van hun restjes af kunnen komen. Een aantal Sancho’ers gebruikt de restjes voor ondergoed (tricot) of etuitjes (katoen). Of voor proeflapjes. Als er nog genaaid wordt voor kleine kinderen dan worden lappen die groot genoeg zijn voor een boord of een mouw nog bewaard. Sommigen geven de resten aan school of de creche. Anderen gebruiken de restjes als proeflapjes. En weer anderen gebruiken de restjes voor applicaties. Het leuke van deze vraag is dat de antwoorden weer zo verschillen. De een gooit alle restjes meteen weg. De andere bewaart alle restjes bij elkaar. En weer anderen bewaren de resten op soort stof, kleur of voor wie bestemd. Een tip die door een aantal als erg handig werd genoemd, was een tas met restjes in te leveren bij de H&M voor korting. Dat is toch een win-win situatie. En er zijn ook leden die quilten met restjes.

Dus het gaat vaak niet alleen om het antwoord. Maar juist om het waarom van het antwoord. En wat ik al schreef, we leren elkaar beter kennen. Maar krijgen ook allerlei leuke tips. En daarnaast wie vindt het nou niet leuk om op bijna alle vragen die gesteld worden een antwoord te kunnen geven. Tuurlijk zijn er vragen die niet iedereen positief kan beantwoorden. Zoals de vraag: ‘Heb je ooit wat gewonnen met een van je genaaide projecten’ is een van de weinige vragen die niet iedereen positief kan beantwoorden. Maar de meeste vragen zijn zo gesteld dat iedereen de vraag kan beantwoorden. En dat is ook juist het leuke aan Sancho. De leeftijden variëren. En de naaikennis ook. Sommige leden hebben zichzelf naaien geleerd (of via moeder of oma) en andere leden hebben heel veel cursussen gedaan. En iedereen helpt elkaar.

Dus de vraag van vandaag is een leuke manier om elkaar beter te leren kennen, tips uit te wisselen en gewoon schrijven over onze gezamenlijke hobby: naaien.

Esther

Esther is de drijvende kracht achter “de vraag van de dag”. Zij is ooit begonnen met dit onderwerp, daarna een tijdje ermee gestopt. Na wat brainstormen op het forum is er door veel leden gevraagd of dit onderwerp weer terug mocht komen. Gelukkig heeft Esther dit weer op zich genomen en daar zijn we als vereniging Sancho erg blij mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s