Historie

Ontstaan Vereniging Sancho

Vereniging Sancho is officieel in 2004 opgericht door Sacha de Ruiter. De start van Sancho dateert echter al uit 1998. Destijds had Sacha het plan om een atelier voor kinderkleding op te richten. Hiertoe volgde zij een Ensaid mode opleiding. Het atelier is er uiteindelijk nooit gekomen…

Sacha plaatste de tips vanuit de Ensaid mode opleiding wekelijks op haar website. Waar ze nooit bij stilgestaan heeft, is dat anderen deze tips zouden gaan opzoeken en haar zouden gaan mailen met hun vragen. Dagenlang was Sacha bezig om antwoorden te zoeken en tips aan de website toe te voegen. Daarom werd in 2002 een zogenaamd prikbord op de website gezet, met de bedoeling dat bezoekers elkaar tips zouden geven. Dit idee sloeg zo goed aan, dat al snel een forum onder een eigen domeinnaam online geplaatst werd. De chatbox nam in de beginjaren een prominente rol in. Tot in de late uurtjes waren mensen via de chatbox op Sancho aan het kletsen. In die tijd zijn ook de eerste Sancho ontmoetingen in Utrecht ontstaan. Bij de eerste ontmoeting heeft Sacha voor de grap een bordje bij zich waarop stond: “Clubleden gezocht!”. Het bleek een grap die later werkelijkheid is geworden.

Begin 2003 telde het forum inmiddels ruim 200 leden en trekt het forum dagelijks zo’n 200 tot 300 unieke bezoekers per dag. Bedrijven kunnen sponsor worden van Sancho, om de kosten voor hosting en onderhoud van de website te kunnen dekken. Eind 2003 is het keerpunt. Het aantal bezoekers en berichten per dag is niet meer bij te houden. Er zijn moderators ingesteld om het forum te kunnen bijhouden, maar het organiseren van clubdagen en ontmoetingen vragen veel tijd van Sacha.

Daarom wordt in 2004, na lang wikken en wegen, besloten om een vereniging op te richten. En zo geschiedde! In 2004 is Sancho een officiële vereniging geworden, met als doel: ‘het bevorderen van zelf kleding maken in Nederland’ en ‘het bevorderen van kennis-uitwisseling op het gebied van zelf kleding maken’. Het aantal leden blijft groeien, tot Vereniging Sancho in haar hoogtijdagen meer dan 350 leden heeft.

De kracht van Sancho? Respect voor elkaar en elkaar helpen met een gezamenlijke hobby!

Anno 2016 is het tijd om een nieuwe weg in te slaan. Vereniging Sancho is klaar voor de toekomst. Maar nog altijd staat hetzelfde doel centraal: ‘het bevorderen van zelf kleding maken in Nederland’ en ‘het bevorderen van kennis-uitwisseling op het gebied van zelf kleding maken’. SanchoPower!