Workshop “Broekpatroon”

Workshopleider: Joke Breukelaar

Aantal deelnemers: 6
Kosten: € 2

Opmerkingen: 2 dagdelen

Een broek is een van de moeilijkste kledingstukken om goed passend te krijgen. De kant-en-klaar patronen zijn immers gemaakt op de standaard maten, en bijna niemand heeft die maten. En zelfs al zou je de standaard maten hebben, dan nog is een goede pasvorm niet gegarandeerd omdat er meer zaken zijn die de pasvorm beïnvloeden: lichaamshouding, vormen en verhoudingen, vetverdeling etc.

Doel van de workshop is voornamelijk het krijgen van inzicht in broekpatronen en hun pasvorm en handvatten om zelf correcties aan te brengen.

Belangrijk: verwacht NIET dat je aan het einde van de dag met de Perfecte Broek naar huis gaat. Ik ken vrouwen die meerdere jaren en tientallen proefmodellen verder zijn voordat ze een goed zittende broek hebben (niet ter ontmoediging, maar wel om irreële verwachtingen te voorkomen). 

Hoe gaan we dat doen?

In de ochtend:

Eerst een stukje theorie: hoe zit een patroon in elkaar en op welke lichaamsmaten is het patroon gebaseerd. Daarna gaan we elkaar meten. Niet alleen de standaardmaten zoals taille, heup en zithoogte, maar ook een aantal andere belangrijke maten, waarvan je wellicht nog nooit gehoord hebt.

Ik laat zien hoe je met deze maten je papieren patroon al deels kunt aanpassen voordat je de schaar in de stof zet.

In de middag:

Het echte werk: wie dat wil kan vooraf thuis een proefmodel broek maken (instructies hiervoor volgen later). Samen kijken we naar de pasvorm en we zoeken naar mogelijkheden voor verbetering. Daarmee heb je een uitgangspunt om evt. zelf verder aan te werken.

Voor wie is deze workshop geschikt?

De deelnemers zijn redelijk ervaren naaisters. Je hoeft geen diepgaande kennis te hebben van patroontekenen maar inzicht in hoe een patroon is opgebouwd is wel handig.

Wat heb je nodig?
Een vooraf gemaakt proefmodel van een broek, instructies hiervoor volgen.
Patroonpapier, meet- en tekengereedschap
Naaimachine en toebehoren. Locker heb je niet nodig.

Een gedetailleerde lijst met benodigdheden stuur ik de deelnemers toe.